Archiwa tagu: kosmetyka

Banan w pielęgnacji cery trądzikowej [domowe SPA]

Znalezione obrazy dla zapytania banan pielęgnacja

Banan jest nie tylko pożywną i bardzo zdrową przekąską, ale także jest niezastąpiony w pielęgnacji cery trądzikowej. Można o nim napisać, że jest prawdziwym super bohaterem – zwalcza trądzik i pozostawia cerę gładką i nawilżoną.

W bananie znajdziemy takie witaminy jak B,A,C i E, które chronią przedwczesnym starzeniem się skóry. Dodatkowo ją wygładzają, rozjaśniają i pobudzają do produkcji kolagenu. Co więcej w bananie znajduje się nawilżający potas, cenne aminokwasy oraz lektyna. Ta ostania zwalcza bakterie odpowiedzialne za trądzik.

Jakiego banana wybrać?

Do pielęgnacji najlepiej sprawdzi się banan, który jest bardzo dojrzały – z żółtą skórką i ciemnymi plamami. Zanim przejdziesz do przygotowywania kosmetyków dokładnie umyj owoc, aby nie rozprzestrzeniać bakterii.

Maseczka bananowa

Rozgnieć odpowiednio przygotowanego banana widelcem i dodaj do niego kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj całość, aż do uzyskania puszystej papki. Nałóż na twarz i miejsca pokryte trądzikiem i relaksuj się przez piętnaście minut. Później zmyj całość letnią wodą.

Nie wyrzucaj skórki po bananie

Jeżeli Twój banan był bardzo dojrzały, a jego skóra niemal brązowa to wykorzystaj ją, aby przygotować peeling. Wnętrzem bananowej skórki pocieraj miejsca, na których występują krostki (oczywiście oczyść je wcześniej). Aby, wzmocnić działanie nie myj tych miejsc przez kilka godzin. Takie pocieranie skórką od banana twarzy podziała jak peeling mechaniczny, a zawarte w bananie owoce enzymy pomogą usunąć martwy naskórek.

Miejscowo

Jeżeli musisz pokonać tylko jednego pryszcza to również sięgnij po banana. Obierz go ze skóry i wytnij z niej kawałek wielkości Twojego pryszcza. Teraz pocieraj chore miejsce skórą, a następnie pozostaw ją na dwie godziny. (Możesz przykleić ją plasterkiem). Po upływie dwóch godzin ponownie potrzyj krostkę skórką i wyrzuć ją do kosza. Nie myj pryszcza tak długo jak tylko możesz, aby enzymy owocowe mogły wciąż działać.

Bananowa pielęgnacja jest idealna dla cer trądzikowych, które potrzebują rozjaśnienia, nawilżenia i zmniejszenia ilości krostek i zaskórników. Za naprawdę małe pieniądze można cieszyć się ładniejszą cerą.

 

 

Dlaczego warto stosować wodę różaną?

Woda różana - hydrolat z róży damasceńskiej

Róża już od starożytności występuje w kosmetyce i jest zalecana jako produkt do codziennej pielęgnacji. Doskonale oczyszcza i napina skórę, dodatkowo staje się ona nawilżona, zmiękczona i miękka. Sprawdźcie czy na pewno wszystko o niej wiecie!

Róża ma działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Działa kojąca na podrażnioną skórę, widocznie zmniejsza zmiany trądzikowe, usuwa przebarwienia i reguluje ph skóry. Sam zapach wody różanej poprawia nastrój i zmniejsza poczucie zmęczenia. Kosmetyki na bazie wody różanej mają właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe. Są to doskonałe produkty do skóry wrażliwej. Dzięki niej cera jest odpowiednio nawilżona i zdrowo rozświetlona.

W starożytności wodę różaną dodawano do kąpieli jako ukojenie dla ciała i zmysłów. Dziś jest ona odpowiednia dla każdego rodzaju skóry.

Czy wiecie, że polecana jest przy poparzeniach i drobnych ranach? To wszystko dzięki właściwością antyseptycznym. W formie okładów koi podrażnione i zmęczone okolice oczu. Skutecznie wzmacnia naczynka. Jej inne zastosowanie to jako kosmetyk do włosów. Płukana z wody różanej nadaje włosom miękkości, a skóra głowy jest odżywiona.

Szczególnie polecamy hydrolat z róży damasceńskiej – działa tonizująco i odżywczo. Regeneruje zmęczoną i dojrzałą cerę, przywracając jej naturalny blask. Głęboko oczyszcza, zmniejszając zmiany trądzikowe, a także rozjaśnia cerę. Uelastycznia naskórek, widocznie wygładza, a także doskonale nawilża. Po naniesieniu na włosy, sprawia że stają się one bardziej elastyczne, zregenerowane i odżywione. Działa kojąco na zmysły, dzięki pięknemu, utrzymującemu się przez długi czas, różanemu zapachowi. Może być także nakładany na włosy, dzięki czemu będą one sprężyste, pełne blasku i miękkie w dotyku.

Zapraszamy do naszego sklepu, gdzie możecie znaleźć polecą przez nas wodę różaną: http://www.labellavita.com.pl/pielegnacja-twarzy/woda-rozana-125

Róża – wyjątkowy kwiat w codziennej pielęgnacji

Płatki i owoce Róży mają niesamowite właściwości kosmetyczne. Ich odpowiednie wykorzystanie ma zbawienny wpływ na nasz organizm od wewnątrz  jak i od zewnątrz. Przeczytajcie nasze ulubione przepisy na domowe kosmetyki i leki z wykorzystaniem Róży – na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Olejek różany

Ten prawdziwy kupiony w sklepie jest bardzo drogi – jednak my znamy znacznie tańszy sposób. Garść ususzonych płatków róży rozetrzyj i zalej szklankę olejku migdałkowego. Szczelnie zamknij i odstaw na czternaście dni w ciepłe miejsce. Raz na jakiś czas delikatnie wstrząśnij. Po dwóch tygodniach odcedź. Możesz go używać do pielęgnacji całego ciasła – świetnie regeneruje skórę.

Od wewnątrz

Jeżeli cierpisz na piasek bądź kamienie w nerkach pomoże Ci ten odwar. Łyżkę suszonych owoców róży zalej szklanką wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odcedź i pij dwie szklanki dziennie.

Cera idealna

Garść suszonych płatków róży zalej dwiema szklankami białego wytrwanego wina, podgrzewaj przez pięć minut nie doprowadzając do zawrzenia. Odstaw na dwanaście godzin, a później przecedź. Z całości odlej jeden kieliszek i dodaj do niego dwie łyżeczki miodu, wymieszaj i połącz z całością. Taką miksturą oczyszczaj twarz dwa razy dziennie. Stanie się ona odświeżona, lekko ściągnięta, wszystkie pory się zamkną.

Syrop na przeziębienie i grypę

To przepis z czasów II wojny światowej, syrop, którym ratowali się Anglicy. 250g płatków Róży zalej litrem wrzątku, przykryj i odstaw na 12 godzin. Przecedź, dodaj 750 g miodu pszczelego i gotuj, aż wytworzy się gęsty syrop. 5 łyżeczek dziennie pomoże Ci wygrać z przeziębieniem.

Parówka

3 garście płatków Róży zalej 2 litrami wrzątku i gotuj, aż wytworzy się para. Nachyl się nad garnkiem, przykryj twarz i ramiona ręcznikiem. I oddychaj tak przez pięć minut. Po zabiegu oczyść twarz tonikiem. To idealny sposób na oczyszczenie cery i udrożnienie dróg oddechowych.

A jakie przepisy na kosmetyki z Róży Wy znacie?

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o maśle shea

Masło shea to idealna pielęgnacja dla osób wymagających, które cenią sobie kosmetyki bez sztucznych dodatków, które nie podrażniają skóry. Masło shea to prawdziwy dar natury!

To tłuszcz, który pozyskuje się z nasion drzewa masłowego, które rośnie w Afryce. Te drzewa mają aż 15 metrów wysokości  – jednak samo masło pozyskuje się tylko z nasion.  Po zebraniu nasiona są rozgniatane, a następnie gotowane. Wtedy powstaje biały tłuszcz o stałej konsystencji – ten, który wykorzystuje się w kosmetyce. W Afryce masło shea jest tłuszczem jadalnym.

Masło shea ma ogromne ilości nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za nawilżanie skóry oraz efekty odmładzające (zapobiegają powstawaniu zmarszczek.) Związki, które znajdują się w tym tłuszczu dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Dlaczego warto po nie sięgnąć?

- doskonale nawilża skórę i zmniejsza utratę wody

- zapobiega nadmiernemu przesuszaniu oraz łuszczeniu się naskórka

- regeneruje skórę również w jej głębszych warstwach

- szybko się wchłania

- nie pozostawia tłustej warstwy na skórze

- jest pomocne przy walce z rozstępami, cellulitem, łuszczeniem się naskórkiem, trądzikiem, opryszczką oraz uporczywym swędzeniem skóry

- świetnie wpływa na kondycję włosów: stają się nawilżone i odżywione

- chroni końcówki włosów przez przesuszeniem

Po masło shea mogą sięgnąć kobiety w ciąży, małe dzieci, a także alergicy oraz osoby z atopowym zapaleniem skóry.

Nasze triki:

  • Raz w tygodniu zamiast kremu na noc posmaruj twarz masłem shea – koniecznie ją wcześniej delikatnie zwilż. Dostarczysz skórze mnóstwo witamin i kwasów tłuszczowych.
  • Gdy bierzesz kąpiel warto dodać do wody trzy łyżeczki roztopionego masła shea. Skutecznie nawilżysz skórę i perfekcyjnie ją wygładzisz.
  • Gdy Twoja skóra jest podrażniona po depilacji wystarczy posmarować ją masłem – wygląda znacznie lepiej, a ranki goją się zdecydowanie szybciej.

A czy Wy macie jakieś doświadczenia z używaniem masła shea?

Płynne złoto, czyli olej arganowy i jego zastosowania w pielęgnacji

Olej arganowy kosmetyczny 100% BIO 30ml

Olej arganowy jest bardzo bogaty w składniki odżywcze – dlatego często nazywany jest płynnym złotem. Ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji: szczególnie jest polecany przy pielęgnacji włosów oraz skóry.

Przedstawiamy Wam zastosowania oleju arganowego:

Świetnie nawilża oraz zmiękcza skórę. To zasługa witaminy E oraz kwasu tłuszczowego. Szybko się wchłania, nie pozostawia tłustej skóry oraz świetnie radzi sobie z podrażnieniami.

Dodatkowo można usuwać nim makijaż!

Można go również używać jako naturalny szampon bądź jako odżywkę do włosów. To dzięki niemu włosy stają się miękkie, jedwabiste i błyszczące. Poradzi sobie nawet z rozdwojonymi końcówkami oraz wysuszonymi lokami.

Kilka kropel olejku wystarczy, aby włosy łatwo poddały się stylizacji. Dodatkowo usuniesz efekt „elektryzowania się” włosów.

Możesz go również używać po suszeniu włosów suszarkom, aby je dodatkowo nawilżyć.

Olej arganowy jest również polecany jako produkt przeciw-starzeniowy. Przywraca skórze elastyczność oraz pozostawia ją nawilżoną i miękką.

Ten olej jest również właściwy dla osób, które mają problem z trądzikiem. Pomoże on przyspieszyć gojenie się wyprysków. Zawiera przeciwutleniacze, które pomagają leczyć uszkodzone komórki.

Przyspiesza gojenie się nawet poparzonej skóry.

Smarowanie się olejem arganowym zwiększa elastyczność skóry, co sprawia, że zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia rozstępów.

Codzienne wsmarowywanie olejku w skórki i paznokcie sprawi, że staną się one silniejsze i zdrowe.

Olej poradzi sobie również z bardzo suchymi piętami, a także dłońmi.

Dodatkowo już tylko kropelka wystarczy, aby pięknie nabłyszczyć usta!

A jak Wy wykorzystujecie olej arganowy?

Znajdziecie go również w naszym sklepie: KLIK